Instrukcja obsługi

INSTRUKCJA OBSŁUGI SYSTEMU WENTYLACJI MECHANICZNEJ
Z  WYMIENNIKIEM CIEPŁA TYPU AGA.

1.    OBSŁUGA  
Po włączeniu włącznika, system pracuje praktycznie bezobsługowo. Ilość powietrza w instalacji wentylacyjnej regulowana jest obrotami wentylatorów. Obroty wentylatorów zmieniane są pokrętłem tyrystora w przedziale od 0 do 100% obrotów.

2.     KONSERWACJA  
System nie wymaga codziennej konserwacji. Konserwacja jest okresowa i polega na kontroli stopnia zabrudzenia filtrów po stronie ssania i nawiewu, co pół roku.

3.     CZYSZCZENIE  
Zaleca się dwukrotnie w roku sprawdzenie stanu filtrów. W zależności od stopnia zabrudzenia podejmowana jest decyzja o czyszczeniu bądź też ich wymianie. Podobnie sprawdza się stan anemostatów. W razie potrzeby się je czyści. Cała instalacja wentylacyjna powinna być sprawdzona po 10 latach od pierwszego uruchomienia.

4.     ANEMOSTATY  
Przed pierwszym uruchomieniem systemu wydatki anemostatów są regulowane. Dlatego w czasie czyszczenia nie powinno się zmieniać ich nastawy.

5.     OKRES ZIMOWY  
W czasie spadku temperatury poniżej zera należy raz dziennie przez godzinę wyłączyć stronę nawiewu systemu tak, aby umożliwić ewentualne rozmrożenie i  odprowadzenie wody. Zabezpiecza to rekuperator przed zniszczeniem. Można wstawić wyłącznik czasowy.  

6.    Możliwe jest dokupienie filtrów o średnicy 125mm i umieszczanie ich na kanałach wyciągowych z kuchni (i każdym pomieszczeniu brudnym), co zapobiega zanieczyszczaniu przewodów.  

7.     w przypadku instalacji z akumulatorem ziemnym lub podłączeniem kominka należy pamiętać o przełączaniu by – pasów.  

8.     Gwarancji udziela firma montująca i ona odpowiada za sprawne działanie systemu wentylacji. W chwili obecnej producent udziela 5-cio letniej gwarancji na wymiennik, wentylatory i regulator obrotów.  

9.     W przypadku chęci uzyskania dodatkowych informacji można kontaktować się z producentem  80-778 Gdańsk, ul. Mostowa 1 tel.0-58 301-06-32, 305-17-90

CMS - ACMS - GWPE ver.6.65    © 2007-2011 by your_domain.com All right reserved.